zaterdag 16 juni 2012

COCO-CHANEL- "L'eternelle" cursus-Amarant-24-05-2012-Brussel-Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten.


Coco Chanel
L’éternelle



ChanelVeertig jaar na haar dood wordt de legendarische couturière Coco Chanel nog altijd gezien als een bron van inspiratie, haar ideeën beïnvloeden vandaag de dag nog steeds de modewereld. De eigenzinnige Chanel ontwikkelde vanaf de jaren twintig een eigen stijl, gekenmerkt door een tijdloze elegantie. Ze ontwierp luxe kleding, maar comfortabel en eenvoudig van snit. Dit was totaal nieuw in een wereld waar vrouwen nog korsetten droegen. Behalve haute couture kleding heeft ze kostuums gemaakt voor ballet, toneel en film, juwelen ontworpen, accessoires gecreëerd en haar beroemde parfums worden nog steeds verkocht.

Haar leven blijft tot de verbeelding spreken, van straatarm weeskind werkte ze zich op tot een steenrijke zakenvrouw met een wereldimperium. Maar rond haar persoon bleef een waas van mysterie hangen, ze creëerde haar eigen waarheid en bleef deze ook consequent volhouden. Feit is dat Mademoiselle Chanel een hard werkende, onafhankelijke en vrije vrouw was met een zeer turbulent liefdesleven. Door toedoen van haar goede vriendin Misia Sert werd ze opgenomen in de Parijse kunstkringen, ze werd omringd door artiesten zoals Picasso, Dali, Jean Cocteau, Max Jacob, Paul Morand, Igor Stravinsky en Sergei Diaghilev. Ze ontwierp kledij voor les Ballets Russes en dankzij haar discrete financiële steun kon Diaghilev verder blijven werken.

Alhoewel ze haar activiteit niet als een vorm van kunst beschouwde, maar als het uitoefenen van een métier, stond ze heel dicht bij de kunstenaars van haar tijd. Minder bekend is het feit dat Chanel zich vaak liet inspireren door kunstenaars. In haar ontwerpen zien we vaak linken naar bekende schilderijen uit de kunstgeschiedenis en daar zullen we bijzonder aandacht aan besteden.



Docent
































Geen opmerkingen: